Proiecte ale Școlii Gimnaziale ”Alexandru Vlahuță”
Proiecte cu fonduri europene
- Proiectul ERASMUS + „O șansă pentru fiecare, o școală pentru viitor” în cadrul Acţiunii Cheie 1 (număr proiect: 2019-1-RO01-KA101-061913), destinat mobilităţilor în domeniul educaţiei şcolare, având ca obiectiv prevenirea abandonului școlar.
În cadrul acestui proiect s-au derulat 4 mobilități, instituția formatoare fiind ”Motivated Learning for Everyone”, în care un număr de 13 cadre didactice au participat la cursuri de formare pe direcțiile: strategii de prevenire a abandonului școlar, a bullying-ului, educație STEM, Critical Thinking and Creativity, astfel:
- Noiembrie 2019 –3 cadre didactice au participat la cursul de formare „Inclusive Education” la Escola Turbula, Barcelona, Spania,
- Ianuarie 2020 – Rotterdam – Olanda – 3 cadre didactice au participat la cursul "Effective Strategies and Productive Learning Environment for Special Education Classroom, Early School Dropout and Bullying Prevention Strategies",
- August 2021 – 3 cadre didactice au participat la cursul „STEM and STEAM Education: Inquiry, Critical Thinking and Creativity” la Lisabona, Portugalia,
- Martie 2022 – 4 cadre didactice au participat la activitatea de job shadowing la Școala Gimnazială „Ahmet Șerife Sanli Ortaokulu” din orașul Aydin, Turcia.
- Proiectul ERASMUS+ KA229 - ”Inclusion Is Not a Fairytale”, parteneriat strategic în domeniul educației școlare (număr de referință proiect 2019-1-IT02-KA229-062361_2). Proiectul, bazat pe multiculturalitate, tradiții și incluziune, s-a derulat în parteneriat cu Școala „Castel Ritaldi” din Italia și a oferit șansa unui număr de 12 elevi, însoțiți de trei cadre didactice să participe la o mobilitate în Italia în care au avut parte de activități interesante: dansuri tradiționale, activități outdoor; au scris povești și au votat povestea cea mai interesantă, apoi au pus-o în scenă, ajutați de un regizor. Ulterior, în martie 2022, elevii italieni însoțiți de profesorii lor au fost oaspeții noștri.
- Proiectul „Școala DA!” derulat în perioada 2019-2021, în cadrul Programului Sectorial Capital Uman, pe direcția Reducerii și prevenirii abandonului școlar timpuriu și promovării accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii Iași, Școala Gimnazială „Ion Neculce” Iași, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași și Direcția Creșe. Prin acest proiect am reușit să dotăm o sală media cu mobilier modern, tablă interactivă, laptopuri pentru fiecare elev.
- Programul naţional "Şcoala după şcoală" - activități remediale pentru elevi, al Ministerului Educației, prin POCU - cod SMIS 151628, derulat în perioada martie - iunie 2021, pentru un grup țintă format din 94 de elevi de clasele I-VIII. Obiectivul proiectului l-a constituit acordarea de sprijin elevilor pentru formarea competenţelor specifice, sporirea şanselor de succes şcolar şi de acces la niveluri superioare de educaţie şi diminuarea riscului de părăsire timpurie a şcolii.
- Proiectul ”PNRAS - Școala Gimnazială ,,ALEXANDRU VLAHUȚĂ” 09.2022-27.09.2025, prin Componenta 15- Educație a Planului Național pentru Redresare și Reziliență în România. Bugetul total al proiectului este de 800.960,00 lei. Obiectivul general vizează diminuarea absenteismului și prevenirea abandonului școlar, creșterea performanțelor școlare pentru elevii de la ciclul gimnazial. Digitalizarea procesului educațional prin amenajarea a două clase inteligente AV- click (dotate cu tablă interactivă, laptop-uri pentru elevi, stație mobilă pentru încărcare), care să faciliteze învățarea prin metode moderne digitale și să ofere copiilor contexte noi, atractive de implicare în activități școlare precum și creșterea calității și eficienței actului educațional prin utilizarea tehnologiei digitale și a strategiilor pedagogice moderne sunt alte două obiective importante ale proiectului.
Proiecte naționale și județene:
- Simpozionul Naţional cu participare internațională ”Kreatikon. Creativitate-Formare-Performanţă” ajuns la a XX-a ediție în acest an, a devenit o manifestare emblematică a școlii noastre. Organizat în parteneriat cu Facultatea de Psihologie și Știinţele Educaţiei din cadrul Universității ,,Petre Andrei” din Iași, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Simpozionul și-a lărgit an de an sfera parteneriatelor: Organizația „Salvați Copiii” Iași, Colegiul Tehnic ,,Ion Holban” din Iaşi, Asociația de Psihologie Transpersonală, Asociația Psihologilor de Familie din Romania, Universitatea de Stat din Republica Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol, – Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei,Psihologie şi Arte -Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova.
- Proiectul național „Citește-mi 100 de povești” (în parteneriat cu Asociația OvidiuRO) – octombrie 2020-iunie 2021. Proiectul a inclus o multitudine de activități vizând încurajarea și promovarea lecturii în familie, la grădiniță și la școală: povești citite în cadrul grupelor de grădiniță de către învățători sau profesori, lectură în familie, constituirea insulei de lectură în cadrul grădiniței școlii, expoziție de cărți cu titlul ,,Bucuria cărților", ”Micii actori și cărțile de povești”, Parada personajelor, ”ZICI cu sclipici” și multe altele. Au fost incluse cele 5 grupe de grădiniță (aproximativ 120 de preșcolari) și 30 de cadre didactice au desfășurat activități în proiect. Inițiatorii Proiectului Național ,,Citește-mi 100 de povești!” au oferit cadrelor didactice implicate cursuri de formare în cadrul Atelierelor ALSDGC.
- Proiectul educațional transfrontalier „Lectura românească fără frontiere” (februarie 2022- iunie 2022), în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Școala de Limba Română, Cultură și Civilizație Dacia, Atena, Grecia.
- Proiectul- concurs interdisciplinar „Gândeşte, aplică şi creează” - înscris în Calendarul activităților educative județene și ajuns la a XIII-a ediție în anul 2025. Concursul a adus de-a lungul anilor, în spațiul școlii, echipaje formate din elevi pasionați de științe de la școli din municipiul și județul Iași, într-o competiție în care matematica, fizica, biologia și educația tehnologică le-au dat prilejul să împletească gândirea logică, abstractă cu imaginația, spiritul creativ și lucrul în echipă. În egală măsură, machetele prezentate la proba practică au relevat cunoașterea fenomenelor, multă imaginație, atenție acordată celor mai mici detalii, muncă, pasiune și implicarea profesorilor în coordonarea echipelor. Proiectul a fost premiat la nivel județean, la Târgul de Științe din 2022 cu premiul al III-lea.
- Proiectul Concurs judeţean Kreatikon Junior - „Caruselul copiilor” care valorifică talentele și creativitatea copiilor în domeniul artistic, muzică, dans, teatru, creații literare, portofolii.
- Proiectul județean inițiat de Grădinița Școlii Gimnaziale ”Alexandru Vlahuță” Iași ,,Obiceiuri și tradiții culturale de la mic la mare" –în parteneriat cu ISJ Iași, Muzeul Memorial ,,Mihail Kogălniceanu" Iași. Aflat în acest an la a VI-a ediție, proiectul se adresează copiilor preșcolari și elevilor din învățământul primar și urmărește dezvoltarea interesului lor pentru tradiții, folclor, obiceiuri, port popular, precum și manifestarea sentimentelor de respect și apreciere a valorilor tradiționale.
- Proiectul național ”Șah în școală” în colaborare cu Asociația ISCU – International School Chess Union, președinte dl. prof. Vlad Ungureanu. Echipa de șah a școlii, formată din elevi de ciclul primar a participat începând cu 2023 la diverse competiții la nivel județean, național și internațional: concursul de șah școlar „Mihail Sadoveanu” de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, Cupa „Armonii pe tabla de șah” de la Liceul Teoretic „Ion Neculce”, Concursul de șah Cupa „Alexandru Vlahuță” 1 aprilie 2023, Cupa ”Alexandru Vlahuță” 11.2024 și Campionatul Național Școlar pe echipe ”Elisabeta Polihroniade”, organizate în frumoasa sală ”Henri Coandă” a Palatului Culturii, Concursul de Șah „Iași 1000”, cel mai mare concurs de șah organizat în țara noastră pe 1 iunie 2023, în parteneriat cu Primăria Iași, Festivalul Internațional de Șah al Școlilor organizat de ISCU împreună cu Federația Română de Șah și Federația Internațională de Șah FIDE la Ploiești (iulie 2023).